8 найбільш зухвалих пограбувань в історії людства

Шлях до багатства у кожного свій. Одні завзято працюють, інші садять грошові дерева на зростаючий Місяць, а є і ті, хто вирішує переступити закон.

LiOM розповідає про 8 грандіозних пограбуваннях, які не повертається язик назвати звичайною крадіжкою. Швидше, це незбагненні по своїй нахабності шоу. В кінці ми підготували для вас бонус – одне з найбільш охоронюваних місць в світі , в якому знаходяться зовсім не гроші або коштовності.

Арт-клептоман – $ 1,4 млрд

Знайомтеся, це Стефан Брайтвізер . Свого часу він обікрав 172 музею, зібравши за 6 років колекцію, яка потягнула на $ 1,4 млрд. На суді цей симпатичний француз заявив, що крав експонати лише з любові до мистецтва. Можливо, на той момент він не кривив душею, адже за час своєї “кар’єри” Стефан не продав жодного експоната, а дізнавшись, що мати, щоб приховати докази, знищила частину колекції, намагався накласти на себе руки .

Отримавши 3 роки, цей своєрідний цінитель мистецтва вийшов достроково за хорошу поведінку і написав книгу про свою майстерність. Чи то роль письменника йому не сподобалася, чи то ще що, але через деякий час арт-клептоман знову був спійманий на злочині. Красива історія про любов до шедеврів рухнула, адже на цей раз він попався саме на спробі продати вкрадене.

Пограбування музею – $ 300-500 млн

У Музей Ізабелли Стюарт Гарднер в Бостоні якось вночі з чорного входу постукали переодягнувся в поліцейських злодії. Опинившись всередині, один з “правоохоронців” заявив охоронцю, що той схожий на розшукуваного злочинця, і зажадав документи. Охоронець вийшов з-за пульта (що від нього і вимагалося) і через кілька секунд опинився в наручниках.

Вкрадені картини Дега, Рембрандта, Мане та інших художників оцінили в суму $ 300-500 млн. До цього дня про долю експонатів і особистості злочинців нічого не відомо. На згадку про втрачені шедеврах на стінах музею досі висять порожні рами.

Слідами Хічкока – $ 136 млн

У 1955 році Альфред Хічкок в Каннах, у фешенебельному готелі “Карлтон”, зняв фільм «Спіймати злодія». Через трохи більше півстоліття в цьому ж готелі було скоєно злочин, який своєю сміливістю дуже нагадувало сюжет даного фільму.

В “Карлтон” проходила виставка ювелірних прикрас Leviev, коли в один момент в зал зайшов чоловік в рукавичках, шапці і шарфі. Погрожуючи пістолетом, він склав в сумку коштовності загальною вартістю $ 136 млн. Потім грабіжник просто вийшов в чорну двері і зник. Незважаючи на всю простоту крадіжки, поліція вважає, що за нею стоїть грамотно розроблений план, схожий на почерк відомого бандитського угруповання “Рожева пантера”.

Злочин з комфортом – $ 71 млн

“Пограбування століття” в Бразилії зробила банда, подбати в першу чергу про свою зручність. Шахраї орендували будинок недалеко від банку і вирили тунель довжиною 80 метрів, який закінчувався прямо в банківському сховищі. Вони неспішно, протягом 3 місяців, під носом у поліції і самого банку займалися будівництвом.

В результаті спорудження було оснащено всім необхідним для того, щоб не залишати зону комфорту під час крадіжки. Поліцію особливо вразив той факт, що склепіння тунелю були укріплені деревом і оббиті пластиковими панелями. В цілому награбовані гроші важили приблизно 3,5 тонни. Але впоратися з цим злочинцям було не складно, адже в тунелі було навіть електрику.

Без зброї, без ненависті, без насильства – $ 30 млн

У 1976 році теж за допомогою тунелю було пограбовано сховище банку Societe Generale в Ніцці. Під час злочину шахраї демонстративно нікуди не поспішали: вони влаштували в сховище пікнік і навіть не прибрали за собою порожні пляшки з-під вина. Перед тим як піти, злочинці залишили на стіні напис: “Без зброї, без ненависті, без насильства”.

Незабаром поліція вийшла на слід Альбера Спаджіарі, який дав драла прямо із залу суду: вистрибнув через вікно на дах стояв внизу автомобіля і зник на заздалегідь підготовленому подільниками мотоциклі.

На цьому історія не закінчилася. У 2010 році у Франції вийшла книга, в якій детально розповідається про сам пограбуванні. Мало того, в ній стверджується, що автор і є організатор грабежу, а ніякий не Спаджіарі. Поліція вийшла на письменника-грабіжника, і це справа заграло новими барвами.


Самий видовищний грабіж – $ 5 млн

Пограбування в голлівудському стилі було скоєно в Швеції. Викравши попередньо вертоліт, злочинці приземлилися на дах деньгохраніліща, звідки через світлове вікно проникли всередину. Поки викликані поліцейські оточували будівлю, шахраї вже піднялися з видобутком (за приблизними підрахунками, $ 5 млн, але точна сума невідома) на вертоліт. На все про все їм було потрібно близько 20 хвилин.

Вертольоти поліції не змогли переслідувати грабіжників, тому що на двері ангара була повішена сумка з написом «бомба». Втім, замість взривустройства в ній виявився муляж. Подивитися відео пограбування, яке поліція передала телевізійникам, можна тут .

Аферист сторіччя – $ 2,5 млн

На фотографії зліва – легендарний шахрай Френк Абігнейл , про який був знятий фільм “Злови мене, якщо зможеш” з Леонардо Ді Капріо. Володіючи божевільною харизмою і мистецтвом підробляти документи, молодий хлопець, обналічівая фальшиві чеки, сколотив близько $ 2,5 млн, і все це не досягнувши ще 21 років. Ховаючись від закону, він проявив дивовижні здібності в перевтіленні, видаючи себе за пілота, лікаря, адвоката і багато кого ще.

Після в’язниці (його все-таки зловили) Абігнейл довго не міг влаштуватися на роботу через судимість. Тоді він запропонував одному банку показати способи обману, і якщо інформація виявиться корисною, то йому заплатять $ 500. Незабаром колишній аферист став легальним консультантом з безпеки, і до його послуг і сьогодні вдаються багато світових корпорації.

Ворог суспільства номер 1

Джон Діллінджер – легендарний злочинець, на рахунку якого цілих 24 банківських пограбування . Йому не раз приписували звання сучасного Робін Гуда – оскільки банки, на які він здійснював нальоти зі своєю бандою, в складні для Америки 1930-і сприймалися народом як економічні експлуататори.

У класифікації злочинців ФБР він офіційно значився як «Ворог суспільства номер 1», для його затримання в бюро організовувалися спеціальні відділи. Історія його життя неодноразово була описана в книгах і екранізована, в тому числі і Голлівудом – у фільмі «Джонні Д.» з Джонні Деппом у головній ролі.

Бонус: Сховище рецепта кока-коли

Рецепт кока-коли, мабуть, входить в число самих секретних і охоронюваних речей в світі. Так, компанія якось відмовилася від багатомільйонного ринку Індії лише через те, що влада цієї країни зажадали розкрити склад напою. З 2011 року рецепт зберігається в цьому бункері. Але серед особливо пильних існує версія, що сховище – це бутафорія, а сам рецепт напам’ять знають лише кілька босів, які ніколи не літають одним літаком , щоб в разі аварії світ не залишився без напою.