15 жовтня — День миття рук

15 жовтня проголошено Організацією Об’єднаних націй як Всесвітній день миття рук.

Брудні руки це одна з головних причин високої дитячої смертності в Азії та Африці. Через немиті руки в організм потрапляють збудники небезпечних хвороб — холери, вірусної пневмонії, гепатиту, грипу та гострих респіраторних захворювань.

Як відзначають експерти ООН та ВООЗ, миття рук щодня рятує тисячі життів. На наших руках «живе» понад 800 тисяч мікробів. І якщо одні з них цілком безпечні, інші можуть викликати складні інфекційні захворювання.

Одним із основних джерел мікробів на руках — це дверні ручки. Люди щодня користуються ними, приносячи все нові й нові організми з інших поверхонь та місць. Було проведено дослідження, в ході якого не одні з дверей офісу помістили певний вірус. Через деякий час вірус підхопили від 40 до 60% співробітників.

Сьогодні вчені активно вивчають різні форми ручок, їх вплив на кількість та різноманітті мікроорганізмів на них. А виробники дверної фурнітури пропонують моделі, які самостійно себе дезінфікують. Відомо також, що бактерії, віруси і грибки добре вбиває мідь та її сплави. Мідь настільки ефективна в цьому, що американське Агентство по захисту навколишнього середовища визнало мідь першим твердим антимікробним матеріалом.

І останній факт, про який вам варто дізнатись перед осіннім стрибком застудних захворювань. Ще одне небезпечне джерело мікробів це ліфт та його кнопки. На кнопках знаходиться в 40 раз більше бактерій, ніж на унітазі. Одна із десяти кнопок містить бактерії, що викликають грип чи синусит. Тому із настанням сезону застуди й грипу, старайтесь натискати кнопки ліктем або загортати палець в серветку.