Генератор ідей EVVA та будівельник мостів.

Гюнтер Главар – CDO та керівник відділу цифрових послуг традиційної австрійської компанії EVVA. Його завдання – модернізувати існуючу ІТ-інфраструктуру таким чином, щоб вона була в авангарді ринку за ефективністю та інноваціями. За це Главар був нагороджений премією CIO 2020 у категорії MCP.

 

Гюнтер Главар – CDO та керівник відділу цифрових послуг у EVVA Sicherheitstechnologie GmbH. 
(c) EVVA

Що означає нагорода для вас особисто та професійно?

Confare #CIOAWARD – це щось на зразок ІТ-Нобелівської премії в Австрії. Я працюю в EVVA вже три роки, і ми справді багато чого впровадили. Я фактично помітив, скільки це було, коли я готував документи для подання заявки, коли подавав заявку на премію CI. Звичайно, нагорода стосується не лише мене, але і моєї команди з 22-особи , яку я зміг мотивувати, щоб вони пішли зі мною разом. Я бачу себе генератором ідей та будівельником мостів. Це також нагорода для всіх, хто працює над проектами оцифрування в EVVA. З одного боку, це мої колеги з мого підрозділу цифрових послуг, але також ключові користувачі великих проектів. І нарешті, це також нагорода для компанії.

Наскільки важливі навички спілкування у вашій ролі ІТ-директора / CDO?

Все більше важливо. Це напрямок, в якому роль ІТ-директора за останні кілька років перейшла від ІТ-директора до сприяння бізнесу. Зараз завдання полягає в тому, щоб побудувати міст на цьому інтерфейсі між технологіями та спеціалізованими областями, об’єднати людей. Великий проект програмного забезпечення для оцифровування – це проект, який потребує вміння ефективно комунікувати, а не ідеальних ІТ знаннь. 

Ви CIO та CDO в 1. Які переваги та, можливо, також недоліки ви бачите в цій співпраці? Чи має ця комбінація сенс у середніх компаніях аніж у великій?

Я думаю, що цей союз має сенс у середній компанії, як ми, що має майже 800 працівників. Існує багато нюансів, є компетенції де ви повинні отримати доступ до одних і тих же ресурсів. Розділяти їх було б дуже нудно. Має сенс мати це в одних руках. 

У справді великих корпораціях поділ, ймовірно, має сенс. Але це багато в чому залежить від того, який тип ІТ я пропоную: тобто це лише чи ІТ товар у групі або скільки вже оцифровано тощо. 

Наскільки важливим для вас був ваш ступінь та ваш професійний досвід?

Дуже важливо мати базу. Я думаю, що те, що я дізнався стане в певний момент само собою зрозумілим, а потім стане інструментом. Коли у мене є ідея, я можу повернутися до кількох варіантів того, як я можу реалізувати її в системах – це дуже допомагає. Потім це полегшує зосередження на нових ідеях. 

Оцифровка – це створення нових бізнес-моделей.

Я згоден. Але що таке цифрова трансформація? Що таке оцифровка? Сьогодні часто розрізняють оцифровку та цифрову трансформацію. Я завжди використовував термін оцифрування як для оптимізації, так і для нових бізнес-моделей. Оптимізація – це, коли, наприклад, я створюю портал партнера в Інтернеті або портал замовлень або замінюю свої паперові процеси системними процесами. Наприклад, ми впроваджуємо справді нові бізнес-моделі в EVVA, рухаючись до електронних.

Хто в EVVA відповідає за вивчення нових бізнес-моделей, наприклад, за перехід від механічних систем блокування до електронних і, можливо, біометричних засобів контролю доступу? 

За це відповідає наш відділ інновацій та технологій ринку (MIT), тобто відділ розвитку. Я відповідаю за всеосяжну стратегію оцифрування, де під моїм керівництвом ми створюємо загальну основу для нових продуктів та нових сфер бізнесу. Потім опрацюйте теми за окремими напрямками. 

Наскільки далеко заходить стратегія оцифрування у майбутнє, як часто вона оновлюється чи адаптується?

Ми схвалили стратегію оцифрування минулого року та розробили її на п’ять років. Вам потрібен певний горизонт, і ці п’ять років, навіть якщо вони здаються великими, показують нам, куди може піти подорож. Ми перевіряємо це щороку на щорічній стратегічній нараді. За потреби ми оновлюємо наші стратегії. Якщо ми помітимо, що рамкові умови змінилися, ми їх адаптуємо. 

Ви очолюєте відділ цифрових послуг три роки: Яким досягненням ви пишаєтесь?

Ми розробили власну ERP-систему на базі IBM AS/400. Натхненник, який розробив це у відставці минулого року. Завжди існувала думка, що без AS / 400 це не працює. З нашою ініціативою «ERP new» та пов’язаними із цим процесами заміни зміна цього мислення була важливою. Тривіально звучить, що можна розглядати інші інструменти, крім AS / 400, але це мало великий успіх – також з точки зору спілкування.

Які наступні моменти ви все ще хочете реалізувати?

Розрахунок потокової системи визначає тенденцію. Це USP, який ми маємо в EVVA: Як ключ повинен бути зазубрений, щоб він зафіксувався у вашому замку, а не у сусіда там? Разом з CDP, Центром цифрового виробництва в TU Wien, ми вже досягли стовідсоткової автоматизації. Тема ШІ часто дуже роздута, і багато називається ШІ, де включається лише невелика кількість передбачуваного обслуговування. Але ми справді вже використовуємо алгоритми машинного навчання, за допомогою яких ми справді стаємо все кращими та кращими.

Крім того, вся оцифровка внутрішніх процесів та краща підтримка виробництва (ключове слово цифровий двійник) допомагають зменшити споживання паперу. За це ми щойно виграли нагороду Factory 2020 у категорії Зелена фабрика. 

Як ви можете забезпечити корпоративні знання? Як ви захищаєте це ноу-хау? 

Очевидно, нам ще багато чого потрібно зробити в цій галузі. Ми маємо багато унікальних знань про керівника, що є однією з найбільших проблем у нашому процесі змін. Ключове слово: управління знаннями. На сьогоднішній день ми маємо майже 400 поточних патентів як EVVA, і зараз Європейська директива про ноу-хау дедалі більше вимагає їх документувати. З ІТ-сторони це означає, що ми відповідно документуємо свій вихідний код, який є найсучаснішим. Це не завжди було так, але зараз це звичайно. Це означає, що це ноу-хау в кінцевому рахунку також доступне третім особам.

Який ваш підхід до невдачі? Вам все ще дозволяється робити помилки сьогодні через мережу, хмару та потенціал високого ризику?

Так, звісно. Це завжди питання: слава Богу, ми все ще люди і робимо помилки. Ми не зможемо запобігти цього. Питання полягає швидше: якою є культура помилок? Як мені з цим боротися? Безпомилковий підхід, політика нульових помилок у всіх сферах, на мій погляд, не застосовується. Ви можете допускати помилки, можете їх визнавати. Думаю, багато японського девізу “Навіть помилки – це скарб”. Звичайно, не слід робити одну і ту ж помилку сім разів поспіль. Це також завжди залежить від типу помилки. Цей тип культури помилок суттєво не змінюється в мережі, в хмарі.

Як отримати кваліфікованих робітників? Ви тренуєтесь самі?

Так, ми навчаємось самі і маємо учнів в галузі ІТ. І так, нестача кваліфікованих робітників мене сильно вражає. Іноді наші проекти просуваються не так швидко, тому що я не можу підібрати для них потрібних людей. Крім того, “Корона”, можливо, багато сприяла тому, що люди в даний час не бажають змінюватися. Для набору персоналу важливе усне слухання та хороша репутація. Знову ж таки, виграна нагорода ІТ-директора тут дуже допомагає.