Найкращі розумні замки 2022 року: порівняння tedee, Nuki, Danalock і Yale Linus

Супер круто, що ви обрали розумний замок – ми впевнені, що він зробить ваше життя набагато зручнішим. Однак перш ніж почати насолоджуватися перевагами, ви, мабуть, запитаєте: який розумний замок вам варто придбати?

В цій статті ви знайдете чотири найкращі розумні замки європейського ринку, їх описи, аналіз та порівняння, щоб вам було легше прийняти рішення, який розумний замок підходить саме вам.

Ми порівняємо розумні замки tedee, Nuki, Danalock і Yale Linus з точки зору:

  1. Суміснісості та способу установки
  2. Дизайну
  3. Способів закриття та відкриття
  4. Управління доступом
  5. Інтеграції розумного дому
  6. Часу реакції
  7. Крутного моменту і шуму
  8. Блоку живлення
  9. Безпеки
  10. Ціни

Порівняємо лише практично важливі характеристики, опускаючи деталі, які не впливають на повсякденну роботу. Ми зробимо все можливе, щоб на основі оцінки чи судження надати вам максимально чіткий і прозорий огляд.

Знайомство зі світом розумних замків

Можливо, ви новачок у індустрії розумних будинків. Відкривши сотні інтелектуальних пристроїв, ви стаєте переповнені брендами, стандартами та технологіями. Ми це розуміємо 😉 Та розумний замок справді є чудовим способом почати вашу розумну екосистему, навіть якщо це перший розумний пристрій у вашому домі. 

Це дослідження допоможе вам дізнатися про всі деталі розумних замків із покроковим поясненнями. Прочитавши цю статтю, ви дізнаєтеся, які рішення вам підійдуть найкраще.

Можливо, ви вже захопилися технологіями розумного дому та шукаєте комплексний огляд ринку розумних замків. Тут ви дізнаєтеся все, що вам потрібно!

Сумісність і способи установки

Дизайн та особливості мають вирішальне значення для роботи розумного замка. Але найголовніше питання: чи можуть розумні замки взагалі працювати на ваших дверях? Почати необхідно з визначення типу циліндра вашого замка.

               Європейський                              Скандинавський                             Швейцарський

Усі чотири розумні замки сумісні з  європейськими та скандинавськими профільними циліндрами. Danalock та Nuki пропонують спеціальні циліндри M&C для європейських замків, а tedee пропонує модульний циліндр виробництва EVVA. Як і для інших європейських брендів, tedee пропонує індивідуальні змінні штоки, які можна використовувати для циліндрів ключ/кноб. Таким чином, усі основні бренди сумісні з tedee.

Nuki та tedee можуть працювати із замками зі  швейцарським профілем  та  британськими овальними  циліндрами. При цьому тільки Danalock доступний у версії, сумісній з ригельним замком США.

У таблиці нижче показано, як виробники вирішують питання сумісності. Знак «X» означає, що виробник не пропонує рішення, що підходить для даного типу циліндра.

Профіль замку Danalock Nuki tedee Linus
Європейський Адаптер або заміна циліндру Версія продукту або заміна циліндру Адаптер або заміна циліндру Версія продукту або заміна циліндру
Скандинавський Версія продукту Версія продукту Адаптер Версія продукту
Швейцарський Х Версія продукту Адаптер або заміна циліндру Х
Британський овал Х Версія продукту Адаптер Х
Американський Версія продукту Х Х Х


Дизайн

Так як розумний замок – це пристрій, який встановлюється в дверях і використовується щодня, його конструкція відіграє важливу роль. Дизайн впливає не лише на зовнішній вигляд, але й на використання певних технологій, функцій і переваг.

Форма і конструкція

Форми розумних замків різні і складаються з різних рухомих частин.

Tedee і Danalock мають круглу циліндричну конструкцію з повним розумним замком у формі традиційного кнобу. Щоб відкрити вручну, вам небхідно повернути весь пристрій (tedee) або кришку (Danalock).

Yale Linus і Nuki – це продовгуваті пристрої, які закривають циліндр замка і близько 10-20 см дверного полотна знизу, як довга накладка. Рухома частина – кноб або кільце – розташовані у верхній частині замку, а вся нижня частина – батарея.

Розмір

Найбільш значні відмінності у  довжині   розумного замка від циліндра вниз. Це не стосується круглих конструкцій tedee і Danalock, діаметром 45 мм і 60 мм відповідно.

Nuki та Yale Linus набагато довші. Їх розміри 11 см і 15 см роблять їх значно більшими.

Ширина  більшості розглянутих розумних замків становить близько 6 см, при цьому tedee на 15 мм вужчий.

Як ви можете бачити в таблиці нижче,  глибина, що виступає з дверей, однакова для всіх розглянутих розумних замків і становить близько 6 см. Різниця між найдовшим і найкоротшим розумним замком становить 13 мм, що може здатися незначним у щоденному використанні більшості дверей.

Однак виступ розумного замка над дверним полотном залежить ще й від циліндра замка. Чим більше він виступає, тим більша глибина при встановленні розумного замка. У деяких випадках глибина розумного замка може мати вирішальне значення, оскільки це стосується дверей, що відкриваються назовні, коли занадто виступаючий розумний замок може вдаритися об дверну раму під час відкривання дверей. Уважно перевірте дані сумісності обраного розумного замка з вашими дверима.

Ви можете порівняти розміри всіх розумних замків нижче.

Danalock Nuki tedee Yale Linus
Висота  Ø 59 мм 110 мм Ø 45 мм 150 мм
Ширина 60 мм 58 мм
Глибина 68 мм 60 мм 55 мм 58 мм

 

Матеріали та довговічність

tedee представляє собою алюмінієвий анодований циліндричний корпус з пластиковою кнопкою та редукторний механізм виготовлений із сталевих і латунних зубчастих коліс. Nuki і Danalock використовують як алюміній (для ручок), так і пластик (для батарейних відсіків). Корпус Yale Linus виготовлений з литого сплаву.

Матеріали, які використовуються в розумному замку, впливають на його термін служби. Ми провели масштабне тестування tedee, щоб дізнатися, який середній термін служби продукту. Що стосується батареї, очікується, що через 5 років ємність впаде нижче 70% від початкового значення 3000 мАг. Що стосується редукторного механізму, якщо двері обслуговуються належним чином (тобто крутний момент, необхідний для відкриття та закриття дверей, не перевищує 1,2 [Нм]), випробування показали, що він повинен працювати більше 10 років.

Якщо подивитися ширше, то ви побачите, що усі деталі замка tedee повністю замінні та придатні для обслуговування: усі крихітні шестерні, двигун, акумуляторна батарея, корпус, кнопка та електроніка. Послуги з технічного обслуговування, які пропонує tedee, продовжують термін служби продукту на невизначений термін.

Закриття та відкриття

Усі розглянуті інтелектуальні замки дозволяють  автоматично закривати  двері  та автоматично відкривати .

Віддалений доступ  доступний для них усіх, якщо вони підключені до хабу.  

Усі ці розумні замки невидимі зовні, тому що вони встановлені з внутрішньої сторони дверей. Ви можете продовжувати  відмикати їх стандартним ключем , як звичайний замок.

Зсередини

Усі розглянуті смарт-замки дозволяють ручне відкриття зсередини шляхом обертання розумного замка або його рухомої частини.

Однак tedee і Nuki дозволяють відкривати, натиснувши кнопку, що запускає електронне відкриття.

Linus і Danalock вимагають обертання рухомої частини вручну, але Danalock також може використовувати функцію Twist Assist, завдяки чому достатньо почати обертати замок вручну, і замок автоматично завершить поворот, увімкнувши двигун.

Управління доступом

Однією з особливостей найкращих розумних замків є «віртуальний ключ» . Він дозволяє легко надавати іншим людям можливість користуватися вашими дверима без виготовлення додаткових ключів і може працювати лише протягом обмеженого періоду. Ця функція — це керування доступом, за допомогою якого ви можете ділитися, контролювати або скасовувати будь-який дозвіл на відмикання ваших дверей.

Усі переглянуті розумні замки пропонують  журнали подій  – історію кожного використання розумного замка, доступну в програмі для смартфона, однак Danalock показує лише події, ініційовані програмою.

Управління доступом розумного замка складається з двох аспектів.

Рівні доступу

Усі користувачі розумних замків можуть мати різні види доступу. Вам, як власнику, потрібен увесь контроль, а вашій няні – ні. З іншого боку, власник бізнесу може надати керування доступом адміністрації чи охороні, але при цьому зберегти повну владу.

Усі проаналізовані розумні замки поділяють своїх користувачів на власників і гостей. Власники мають повний контроль і можуть надати доступ гостям, авторизованим відповідно до встановлених дозволів.

tedee — це єдиний розумний замок, який надає проміжний рівень доступу — адміністратор, який має повний контроль, котрий може бути скасований власником. Це може бути корисним для спільного керування доступом з кількома особами. Наприклад, обидва батьки можуть мати однаковий контроль над доступом до будинку, і кожен начальник зміни може ділитися доступом зі своїм персоналом у певний день.

Варіанти рівнів доступу представлені в таблиці нижче.

Рівень доступу Danalock Nuki tedee Yale Linus
Власник + + + +
Адміністратор +
Гість + + + +

Графіки доступу

Наступний аспект спільного доступу базується на дозволі: коли ця особа може відчинити двері?

Практичне застосування графіків доступу повинно дозволити вашій службі прибирання мати доступ до замку лише один день на тиждень. Друг, який поливає рослини, може увійти, коли ви підете у відпустку. Член сім’ї може мати постійний доступ у надзвичайних ситуаціях.

Усі розглянуті смарт-замки пропонують  постійний  і  тимчасовий  спільний доступ. Danalock – це той, який не має  повторюваного  доступу, наприклад, лише щовівторка.

Тип доступу Danalock Nuki tedee Yale Linus
Постійний + + + +
Повторювані + + +
Тимчасовий + + + +


Розумні інтеграції

Підключення розумного замка до системи розумного дому відкриває нові варіанти доступу до дому та керування ним, запускаючи автоматизацію, коли ви йдете чи повертаєтеся додому. Це забезпечує плавну синхронізацію з іншими пристроями розумного будинку.

Переглянуті розумні замки інтегруються з найпопулярнішими системами розумного дому.

Стандартний Danalock Nuki tedee Yale Linus
Amazon Alexa + + + +
Apple HomeKit + + + +
Hey Google + + +
Homey + + +

Danalock сумісний із HomeKit або Amazon Alexa лише в окремій версії продукту. Вибираючи та купуючи цей продукт, майте це на увазі, що ви будете використовувати його саме в цих екосистемах.

Інсталяції розумного дому

Окрім популярних систем розумного дому, смарт замки можуть стати частиною більш складних інсталяцій, включи бездротові, дротові або автономні рішення.

Якщо у вас вже встановлена система розумного будинку або ви використовуєте розумного асистента, то при виборі смарт замку, обовʼязково звертайте увагу на можливість синхронізації між ними. 

Час реакції

Усі розглянуті замки поводяться досить подібно під час локального керування через Bluetooth. Вам потрібно трохи почекати, щоб під’єднатися, а потім запустити ротор, натиснувши кнопку в додатку.

Однак різниця помітна (на користь tedee), коли ви керуєте замком віддалено за допомогою спеціального хабу Wi-Fi. Тоді відповідь tedee буде миттєвою, оскільки між пристроями зберігається захищене з’єднання, і вам не потрібно налаштовувати його кожного разу.

Більше того, один хаб Tedee можна поєднати з декількома замками, що зменшує витрати під час встановлення замків у кількох дверях у компанії чи орендованих квартирах на одному поверсі.

Крутний момент і шум

Усі чотири замки відповідають нормі 1,2 [Нм], яке вважається «безпечним» під час роботи багатоточкових систем замикання. Але невеликі відмінності мають значення, оскільки вони можуть забезпечити додаткову безпеку під час доступу до приміщення.

tedee легко досягає крутного моменту 1,5 [Нм], що дає вам «додаткову безпеку» там, де інші можуть підвести.

Що стосується шуму, Yale Linus і tedee помітно тихіші з усіх. 

Беручи до уваги, що tedee рухається найшвидше, загальний висновок такий, що tedee лідирує.

Безпека

Це найскладніша для порівняння область. Вона є найбільш складною і з технічного боку. Розумні замки можуть використовувати різні, хоча й схожі технології, які важко оцінити з точки зору безпеки. Ці популярні бренди вже використовуються на сотнях тисяч дверних замків у всьому світі.

AV-тест

Якщо ви хочете знайти підтвердження безпечності обраного вами розумного замка, можете звернутися до одного із провідних сертифікатів кібербезпеки на арені систем розумного дому – до Незалежного інституту IT-безпеки AV-Test.

Danalock, tedee та Nuki були перевірені та сертифіковані компанією AV-Test, однак лише tedee та Nuki були повторно сертифіковані, а сертифікати продовжено до 2023 року.

Ви можете переглянути всі розумні домашні пристрої, сертифіковані AV-Test тут.

Блок живлення

Джерело живлення розумного замка впливає на те, як часто вам потрібно думати про нього.

Переглянуті замки використовують або  акумуляторні батареї , що працюють до 12 місяців, або  змінні батареї . Nuki і Yale працюють від стандартних батарейок АА близько 6 місяців. Danalock на менш популярних, але більш потужних батареях CR123A, які можуть працювати протягом року.

За замовчуванням, Nuki поставляється з чотирма батарейками типу АА, які вставляються у батарейний відсік, але вони сумісні з спеціальним акумулятором, що продається окремо.

Всі ці варіанти різні, тому не можливо сказати, який із них найкращий. Ви самі вирішуєте, як часто ви хочете заміняти батарейки чи, можливо, для вам зручніше заряджати акумулятор.

Переглянуті розумні замки надсилають вам сповіщення перед тим, як вичерпають заряд, тому вам не потрібно робити заміну або заряджати акумулятор до цього (теоретично).

У таблиці нижче зібрані часові рамки за умовчанням, заявлені виробниками. Це слід розглядати лише як теорію, тому що кожен користується розумним замком зі своєю частотою.

Енергетична властивість Danalock Nuki tedee Yale Linus
Джерело 4 батареї CR123A 4 батарейки АА знімний акумулятор Вбудований акумулятор 4 батарейки АА
Період роботи 12+ місяців близько 6 місяців близько 12 місяців До 14 місяців від 6 до 9 місяців

 


Ціни

Обираючи за ціною, зверніть увагу, що вам може знадобитися не тільки розумний замок, а також аксесуари, фурнітура або хаб. Крім того, з, наприклад, Danalock вам необхідно обрати одну з чотирьох версій продукту з різними технологіями та цінами.

Купуючи Nuki та Yale Linus достатньо придбати лише розумний замок (адаптер не потрібний). При цьому ваш циліндр повинен мати функцію антипаніки (він відкривається, коли ви вставляєте ключі з обох сторін). З tedee вам потрібно придбати адаптер або перехідник. Зверніть увагу, що для Danalock необхідний певний циліндр.

Усі розумні замки можна підключити до хабу, що забезпечує додаткові дистанційні функції. Він не є обов’язковим, але потрібно памʼятати, що його вартість збільшує загальну вартість.

Ці розумні замки сумісні з клавіатурами, що дозволяють розблокувати двері за допомогою PIN-коду. Nuki також сумісний зі спеціальним брелоком або сканером відбитків пальців.

Ціни в таблиці нижче охоплюють загальний діапазон цін з найпопулярнішими моделями.

Ціни, наведені нижче, округлено та вони можуть відрізнятися залежно в залежності від регіону чи постачальника.

Danalock V3 +

Bluetooth HomeKit

NUKI Smart Lock 2.0 tedee smart lock Yale Linus
Розумний замок 7 400 грн 11 800 грн 14 000 грн 15 300 грн
Перехідник В комплекті 0 – 300 грн 1 100 – 1 700 грн Вбудований

Якщо ви вирішите придбати додатковий розумний Wi-Fi хаб, врахуйте його вартість у загальній сумі.

Хаб Вбудований 5 900 грн 5 100 грн 4 900 грн
Аккумулятор 700 грн 200 грн/Вбудований Вбудований 200 грн
Всього 8 100 грн 17 700 – 18 200 грн 20 200 – 20 800 грн 20 400 грн

Кожен розумний замок змінює принцип роботи ваших вхідних дверей і може зробити їх кращими, ніж зі звичайним замком. Розумні замки дають вам абсолютно нові способи увійти у своє помешкання, поділитися доступом і прийняти гостей. Інтеграція з розумними світильниками та іншими розумними пристроями дозволяє створити повністю автоматизований розумний дім. Віддалений доступ, голосове керування чи функція автоматичного закриття змінять кожен ваш день.