Основна вразливість пінових циліндрів та як з нею боротись

Циліндри з пінами та пружинами є найпопулярнішими на ринку. Головна їх перевага це доступність, адже коштують такі моделі дійсно небагато. Але чи здатен такий циліндр надійно захищати житло чи інше приміщення? Щоб дати відповідь на питання, давайте спершу розберемося із принципом його роботи.

Як працює замок зі стандартним циліндром

 Принцип роботи циліндра полягає в наявності підпружинених парних кодових елементів — верхніх та нижніх пінів. Піни знаходяться в спеціальних камерах, яка також ділиться на дві частини. Нижня відноситься до корпусу, верхня — до обертаємої частини циліндра, що називається личиною або ротором.

Коли ключ у циліндрі відсутній, нижні піни знаходяться водночас у нижній та верхній камерах й виконують роль стопера, не даючи провернути циліндр.

На схемі видно, що вставлений ключ вирівнює піни всередині циліндра в один ряд

Відмикання замка та циліндра відбувається наступним чином:

  1. Ключ вставляється в замкову щілину.
  2. Ключ тисне на верхні піни та шикує їх відповідно своїй нарізці.
  3. Якщо ключ має правильну нарізку, піни вирівнюються по лінії прокручування та більше не заважають повороту личини.
  4. Личина повертається, а разом з ним й верхні кодові піни. Нижні стопорні піни лишаються в камерах корпусу циліндра.

Це дуже проста модель, яка застосовується в ~80% циліндрів на українському ринку безпеки. Однак вона має власні вразливості…

Як діє злом циліндра методом бампінгу

 «Bump» з англійської мови перекладається як удар. Саме удар з перенесенням імпульсу на піни й дозволяє зламати циліндр. Метод простий і не потребує від виконавця особливих навичок. І це найголовніший недолік стандартного пінового циліндра — його може зламати навіть аматор, витративши на це не більше хвилини

Всередину замка вводиться «бамп-ключ». По профілю даний ключ повністю відповідає оригінальному. Реалізувати метод бампінгу допомагає особлива нарізка висот секретів.

зразки бампінг ключа
Зразки бампінг ключа із різними профілями

Після того, як ключ вставлений, по його голові наноситься сильний удар. Для цього підійде невеликий молоток або інший предмет підходящого розміру. Удар запускає ланцюгову реакцію. Кінетична енергія передається на піни, які контактують з пружинами та в результаті відштовхуються від них.

На декілька десятих секунди між пінами з’являється вільний простір. Зловмисник в цей час повертає бамп-ключ та відчиняє двері.

Що виходитьз допомогою серії швидких ударів майже без шуму стороння люди може відкрити двері й проникнути в приміщення.

Вихід із такої ситуації лише один — купувати циліндри, що обладнані захистом від злому бампінгом.

Які циліндри мають захист від бампінгу

TITAN. Щоб перешкодити зловмиснику, словенський виробник оснащає циліндри гантеле- та грибоподібними пінами.

titan k1 дверной цилиндр

Наприклад, модель К1 має захист від бампінгу та висвердлювання статора. Це міцні циліндри, які виробляються зі сплаву латуні та нікелю. Секретність механізму забезпечують п’ять пінів.

Детальніше про модель →

 

 

Модель К5 – це профільний циліндр з перфорованим ключем. Має вдвічі більше кодових елементів – 5 пар активних пінів та 5 пасивних пінів. Обладнаний захистом від бампінгу, злому відмичками та висвердлювання. К5 забезпечує більш надійний захист, ніж бюджетний циліндр К1

Детальніше про модель → 

 

EVVA. Це австрійський виробник, який використовує у своїх циліндрах баланий принцип роботи. Їх механізми в принципі неможливо зламати за допомогою бампінгу

дверной цилиндр EVVA ICSНаприклад, у моделі ICS є рухливі пластини з кодовими елементами, які гасять кінетичну енергію від удару під час злому. Також циліндр оснащено вставками із гартованої сталі для захисту від висвердлювання, а його кодові елементи мають хибні пази для протидії відмичкам. 

Детальніше про циліндр →

 

 

дверной цилиндр evva ics Відмінні показники надійності має циліндр 4KS. Він узагалі не містить в собі пружин, тому «бампати» такий циліндр немає жодного сенсу. Звичайні пінові циліндри проводять один етап сканування ключа, а у 4KS їх аж чотири. Це преміальна модель, яка гарантує надійний захист від усіх поширених методів злому. 

Детальніше про модель →

 

 

дверной цилиндр EVVA EPS

Найпростішою моделлю серед високосекретних циліндрів EVVA є циліндр EPS. Він застосовує англійський тип ключа і, на перший погляд, його секретність повинна формувати звичайними пінами. Втім, як і в попередніх моделях, секретність EVVA EPS формується слайдерами із хибними пазами, що гарантує надійний захист від злому бампінгом чи відмичками. 

Детальніше про модель →

Щоб дізнатися гуртові ціни на усі ці моделі дверних циліндрів й стати нашим партнером, зв’яжіться з нами на електронну пошту office@liom.ua.